Familiebedrijf pakt voedselverspilling aan

Familiebedrijf pakt voedselverspilling aan

Cateringbedrijf Hutten is een project gestart waarmee het zich op een bijzondere manier van zijn concurrenten onderscheidt . Voor de onderneming is omzetgroei geen doel. Eigenaar Bob Hutten gaat voor een sociale onderneming.

Zijn nieuwe project sluit daar naadloos op aan. Hutten is een Verspillingsfabriek begonnen die voedselresten verwerkt tot sauzen en soepen.

Werknemers met een beperking

Het Brabantse familiebedrijf heeft loyaliteit hoog in het vaandel staan. Dit is terug te zien op de werkvloer. Hutten creëert verschillende werkplekken voor mensen die door fysieke- of mentale beperkingen moeite hebben een reguliere baan te vinden. Ze staan bij Hutten in de keuken, bij klanten of in het magazijn. Maar ook in de bakkerij. Eerder dit jaar kocht Hutten een bakkerij, waar slechthorende koeken en worstenbroodjes maken.

Mede hierdoor is de cateraar een gewilde werkgever geworden. Elke week krijgt hij ruim 600 open sollicitatiebrieven. Hutten werkt onder andere voor Ziggo, Nike, Microsoft, Rabobank, De Nederlandsche Bank en diverse ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Met een omzet van ruim € 70 miljoen hoort het bedrijf tot de 6 grootste cateraars van Nederland.

Samenhorigheid

De leiding van het bedrijf doet er alles aan om het familiegevoel en de saamhorigheid onder de medewerkers te stimuleren. Het intranet van Hutten staat vol aankondigingen van gezamenlijke activiteiten en met gedeelde filmpjes en foto’s. Het bedrijf heeft ook een eigen uitleendienst voor apparatuur voor huis en tuin. Daar kunnen medewerkers gratis klopboren, bladblazers, transportbussen en kruiwagens lenen. Ook regelt het bedrijf collectieve kortingen bij allerlei webwinkels voor de medewerkers.

Tegenslagen

Hutten nam het cateringbedrijf 25 jaar geleden over van zijn vader. In de beginjaren heeft hij zeker wat tegenslagen ervaren. Twee dagen na de officiële opening van het nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum was het 9/11 in de Verenigde Staten. Na de aanslagen viel de markt voor catering bijna stil. Hutten moesten jarenlang knokken om omzet binnen te halen.

Niet te koop

Inmiddels is het tij gekeerd. Het winstgevende bedrijf is een gewild onder de investeerders. Verschillende buitenlandse partijen hebben aangegeven het bedrijf te willen kopen. Hutten is echter niet van plan het bedrijf af te staan. Hij is niet uit op groei of het hoogste rendement. Liever heeft de eigenaar een prijs voor goed ondernemerschap dan de hoogste winst.

Voedselverspilling

De ondernemer ergerde zich al lange tijd aan voedselverspilling. In Nederland gooien we jaarlijks voor €5 miljard aan eten weg. Volgens Hutten wordt er te weinig op grote schaal gedaan om het probleem aan te pakken. 

Daarom besloot Hutten de zogeheten Verspillingsfabriek te bouwen met Universiteit Wageningen en HAS Hogeschool uit Den Bosch. Ze verzamelen overtollige groenten, fruit, aardappelen en vlees in, zodat er sauzen, soepen en stoofschotels van gemaakt kan worden. Hij heeft inmiddels een tweede pand in Veghel gehuurd. Met behulp van voedingsbedrijven en supermarktketens opent hij rond de jaarwisseling opent daar een keuken van 5.000 m2.

Succes

De voedselresten krijgt hij van boeren, veilingen, groentesnijders en andere cateraars. Ook daar zal het werk in de keuken worden uitgevoerd met mensen die een beperking hebben.

Of het project een succes wordt, ligt aan de supermarkten. De consumenten willen wel, maar dan moet er wel ruimte in het schap van de winkels zijn.

Inspiratie gekregen van dit innovatieve project? Doe dan mee aan Het Beste Idee voor Familiebedrijven en maak kans op €10.000!

Reacties


Reageren op dit artikel?

Meer informatie aanvragen over

Het Beste Idee voor Familiebedrijven

print
Facebook Linkedin Email Twitter Google plus